Napisz do nas
Imię i nazwisko:*
Brak podanego nazwiska.
Firma:

Telefon:

E-mail:*
Brak adresu email lub adres jest błędny.
Temat:
Treść:*
Brak treści wiadomości email.


* - pola obowiązkowe

Biuro:

20-827 Lublin, ul. Zbożowa 57
tel. +48 81 746 69 80
fax +48 81 740 88 30

zamowienia@expodem.com.pl

 

/NASZE SUGESTIE/Porady
Kamień w kuchni





Należy pamiętać, że taki blat nie jest tylko elementem dekoracyjnym w kuchni, lecz przede wszystkim spełnia funkcję użytkową. Dlatego wybierając kamień na blat, warto zwrócić uwagę na jego cechy.

 

Na przykład blat kuchenny wykonany z marmuru w krótkim czasie może zostać porysowany i zaplamiony, ponieważ marmur jako skała wapienna, jest miękki i ulega degradacji pod wpływem kwasów nawet tj. ocet, sok z cytryny czy z grejpfruta. Chłonie także kolory, dlatego rozlany czerwony barszczyk czy wino, może już być problemem.

 

Zdecydowanie lepszy będzie więc granit – odporny na uszkodzenia mechaniczne, przebarwienia, działanie kwasów oraz wysoką temperaturę. Można bez obaw kroić na nim nożem czy stawiać gorące naczynia. Jednak podobnie jak marmur – chociaż w mniejszym stopniu - chłonie wodę.

 

Bez względu więc na wybrany kamień, zawsze należy go zaimpregnować. Natomiast, jeśli mimo wszystko wybór padnie na marmur, należy dodatkowo zastosować preparat zabezpieczający blat przed niszczącym działaniem kwasów.

 

Alternatywą dla kamienia naturalnego mogą być materiały tworzone na jego bazie.

 

Zdecydowanie najbardziej popularnym jest agglomarmur (95% marmuru + 5% żywicy). Wykonane z niego blaty są lżejsze i tańsze niż kamienne. Mają wysoką odporność na wilgoć, jednak łatwiej je uszkodzić i zarysować. Ponadto zawarta w nich żywica sprawia, że pod wpływem wysokiej temperatury blat szybko może stracić połysk. Postawienie np. gorącego garnka, grozi „pamiątką” w postaci matowego śladu.

 

Innym mniej znanym jeszcze w Polsce materiałem jest quartz (95% kwarcu naturalnego + drobna ilość żywicy oraz kolorowych pigmentów ). Jest on bardzo wytrzymały na ścieranie. Nie chłonie plam, brudu oraz jest odporny na działanie bakterii i pleśni. Nie chłonie wody i nie wymaga impregnacji.

 

Zastosowanie blatów z kamienia, daje również możliwość zamontowania zlewozmywaków podblatowych, które są obecnie bardzo modne, a posiadanie których nie byłoby możliwe w przypadku np. blatów z laminatu.

Obecnie panuje także trend na łączenie kuchni z salonem. Wówczas piękny kamień bez wątpienia doda uroku i elegancji.
 
Drukuj Powiadom znajomego  
 
Wizualizacje






Wyszukaj na stronie:










Wyszukaj zamówienie po:
NIP Nr zamowienia

Ilość odsłon: 400470
| | | | | | | | |
Copyright Expodem 2006 Projekt i wykonanie mikrobit.pl - serwis zbudowany w technologii mCMS